Medie Samfund Danmark

havearbejde

Sommerferien der aldrig sluttede

Familien Andersen sidder samlet på deres nyanlagte terrasse og kigger ud over den enorme have. Alt er meget frodigt, smukt og velplejet. At de to voksne, tre børn og en hund i dag bor her, skyldes et sammentræf af tilfældigheder, som de ikke selv havde forudset ville ske.

For nogle år siden, da familien endnu kun bestod kun af fire medlemmer, var på sommerferie i området og faldt pladask for naturen og alle de rare lokale, som de lærte at kende. Tænk, hvis man kunne opnå denne følelse af afslappethed og velvære, hver eneste dag… Hjemme i storbyen blev tanker hurtigt omsat til handling og kort fortalt, blev den lille by lejlighed solgt og byttet ud med et stort gammelt hus her.

Det føles naturligvis ikke helt som ferie hele året, griner de voksne, men meget har alligevel ændret sig siden det hektiske liv og karrieren blev vendt ryggen. Nu bliver andre værdier prioriteret og især de tre børn er blevet de helt store vindere og har nu ikke bare et værelse hver, men også al den plads, som der konstant var mangle på i hovedstaden.

En anlægsgartner på Djursland så havens muligheder

Der skulle en del hjælp til fra håndværkere, for at bringe det store gamle hus på fode igen. Heldigvis var købsprisen så lav,  at økonomien rakte til at familien ikke selv behøvede at lave det helt store selv. Det var et større projekt og de første måneder boede familien til leje i et sommerhus i nærheden.

Familien Andersen, der kun var vant til en ganske lille altan på 4. sal anede ikke deres levende råd omkring haven. Haven var et fuldstændig tilgroet vildnis, der ved første øjekast ikke gav andre idéer end at fælde alle træer og grave alting op, men det virkede både voldsomt og uoverskueligt. Der blev taget kontakt til en anlægsgartner fra Djursland og med hans trænede blik, så han helt andre muligheder for det grønne areal omkring det nye hjem. Først og fremmest gik hans plan ud på at genetablere den oprindelige have, der efter mange års mislighold, næsten var ved at forsvinde i ukrudt, selvsåede træer og rod.

Den flittige anlægsgartner og hans hjælpere fik forbavsende hurtigt styr på haven, så familien Andersen i dag let selv kan holde den. Der blev beskåret en del, fjernet store mængder af forskellige vækster og plantet lidt nye stauder og buske. I dag fremstår haven i fortidens pragt med masser af frugttræer og en grøn græsplæne omgivet af harmoniske bede.

Anlægsgartnere hjælper husejere

Mange tror fejlagtigt, at anlægsgartnere kun arbejder for virksomheder med helt store grønne  områder, som parker og lignende. Men der findes faktisk mange, der allerhelst udarbejder og gennemfører mindre projekter for private husejere, som familien Andersen.

Søger man på sit lokalområde på nettet, vil man let kunne finde sin egen anlægsgartner i Ebeltoft eller hvor man nu bor. Det er ikke unormalt at måtte køre lidt efter opgaverne, så efter aftale kører f.eks. en anlægsgartner i Rønde også gerne et stykke vej.

Have your say