Medie Samfund Danmark

doed

Guide: sådan foregår en bisættelse

Bisættelse er med tiden blevet den mest almindelige begravelsesform i Danmark. Men måske føler du ikke at du ved nok om, hvordan en bisættelse i Odense eller Nordfyn foregår. Denne artikel vil forsøge at give dig et overblik over, hvordan en bisættelse foregår i forhold til ceremoni og valg af urnegravplads.

Overordnet set er en bisættelse kendetegnet ved, at den afdøde i sin kiste køres til nærmeste krematorie efter begravelses ceremonien, hvor vedkommende brændes. Efter ca. 1-2 uger vil de pårørende normalt nedsætte urnen med den afdødes aske i en urnegrav eller lign. efter den afdødes ønske.

Ceremonien til en bisættelse

Ceremonien til en bisættelse i Odense eller Nordfyn vil oftest starte i en kirke, hvis den afdøde var medlem af folkekirken og, hvis den afdøde havde et ønske om dette. Principielt kan ceremonien finde sted hvor som helst, hvis nu den afdøde eksempelvis havde et ønske om, at ceremonien blev afholdt i et privat hjem i stedet for i en kirke. Afhængigt af om der er tale om en religiøs ceremoni eller ej, handler en bisættelses ceremoni om, at være samlet for at sige farvel til den afdøde. Ved en bisættelse i en kirke i Odense eller Nordfyn vil jordpåkastelsen ske inde i selve kirken, i stedet for ude ved graven, hvor det foregår ved en begravelse. Når bisættelses ceremonien er overstået, bæres kisten ud til en såkaldt rustvogn. Familien til den afdøde har på forhånd udvalgt seks personer, som skal stå for at bære kisten ud af kirken. Dette er meget vigtigt at have på plads inden selve ceremonien starter, så der ikke skal bruges tid på at beslutte det til ceremonien. Desuden er kisten ret tung, og derfor er det godt at vide, hvem der skal bære. I den forbindelse er det også en rigtig god ide at beslutte på forhånd, hvem der skal bære i hjørnerne på kisten, samt hvem der bærer ved midten af kisten. Et godt råd er at sørge for, at de som bærer over for hinanden også er nogenlunde lige høje; det gør det nemmere at bære kisten ordentligt.

Alle følger med ud til bilen, når kisten har forladt kirken. Herefter vil kisten langsomt blive kørt ind i rustvognen. Rustvognen sørger efterfølgende for at køre kisten til det nærmeste krematorie, så snart de pårørende har sagt deres sidste farvel og eventuelt lagt nogle blomster på kisten.

Urnegravplads ved bisættelse

Når et familiemedlem er blevet bisat i Odense eller Nordfyn, vælger mange en urnegravplads til den afdøde. En urnegravplads er mindre end en almindelig gravplads, og det er forskelligt fra kirkegård til kirkegård, hvordan de har arrangeret deres urnegravpladser. Derfor kan det anbefales at researche de forskellige urnegravpladser på nettet på forhånd, før man vælger en. I tilfælde af at den afdøde ikke havde et ønske om at blive begravet på en urnegravplads, kan de pårørende få tilladelse til at sprede den afdødes aske over havet efter bisættelse. Man skal dog kunne dokumentere at det var den afdødes ønske eller kunne blive enige familiemedlemmer i mellem om, at det er den rette løsning.

Have your say