Medie Samfund Danmark

Cannabisolie – go eller no go

Cannabisolie – go eller no go mod smerter og kroniske sygdomme?

I de seneste 5 år har der været meget snak om brug af cannabisolie i forbindelse med en lang række af sygdomme. Der har været utallige debatter om emnet, og der diskuteres stadig i dag om denne form for naturmedicin er brugbart eller skadeligt for menneskekroppen. Da der endnu ikke er tilstrækkelig med forskning omkring cannabisolie og eksempelvis smertelindring, er olien ulovlig at købe og sælge i Danmark, medmindre man får en recept af sin læge, hvorefter olien kan købes på udvalgte apoteker, eller bestilles hjem indenfor få dage.

På trods af de ufuldstændige resultater fra forskningen, kan man dog godt snakke om, hvorfor cannabisolie kan være smerte- og symptomlindrende i forbindelse med nogle sygdomme og lidelser. I kroppen findes en lang række af processer og systemer, der sørger for at holde os i gang som velfungerende mennesker. Ét af disse systemer er det cannabinoide system, der holder styr på aminosyrerne i kroppen og derved har direkte forbindelse til vores fysiske form og funktionerne. I cannabisolie finder man typen phytocannabinoider, der er den naturlige form som kan påvirke det førnævnte system. De to phytocannabinoider, vi kender er hhv. CBD og THC, hvoraf sidstnævnte er den ulovlige variant.

Cannabisolie kan muligvis lindre og hjælpe på disse sygdomme

Når man har fået bevilling af sin læge til af prøve cannabisolie, skyldes dette ikke et heldigt lod i tombolaen – der findes nogle sygdomme, hvor patienter tidligere har erfaret en lindring af smerter og symptomer. De typiske sygdomme, der kan give en lovlig adgang til denne naturlige olie, er bl.a. gigt, kræft og sklerose. Dog har patienter, der har brugt cannabisolie også givet udtryk for, at naturpræparatet virker mod migræne, epilepsi, meningitis, skizofreni, parkinsons og depression. Der findes altså mange grunde til, at man ønsker at prøve dette nye middel.

Det giver naturligvis sig selv at cannabisolie ikke er et vidundermiddel, dog er der påviste resultater i forbindelse med lindring af smerter, kvalme og andre lignende symptomer. Dog kan nogle mennesker få dårlig mave som en bivirkning ved at bruge olien dagligt. Den sorte, eller mørke, olie virker ikke just appetitlig, hvorfor mange faktisk ikke tør bruge denne, når først den får den hjem i privaten. Overvejer du at købe og afprøve cannabisolie, så husk at gå efter danske leverandører og undgå altid produkter indeholdende THC, da disse er meget ulovlige grundet deres euforiserende virkning.

Debatten om Cannabisolie fortsætter

Alle folk har deres egen mening om cannabisolie, politikerne er i tvivl om dette skal legaliseres, da de frygter en stigning af det euforiserende indholdsstof THC, der er ulovligt i Danmark og betegnes som et rusmiddel. Dog er patienter, der har afprøvet olien ikke i tvivl – størstedelen har oplevet en positiv effekt og kan nu leve et liv med mindre medicin, færre smerter og mindre ubehag. Debatten om denne forholdsvis nye naturmedicin vil fortsætte i mange år, dog håber de fleste på et positivt udfald, hvilket understøttes af de større hampeplantager, der dukker lovligt op i Danmark.

Have your say